Ajankohtaista

Korkein oikeus (KKO)

Kor­kein oi­keus on rii­ta- ja ri­ko­s­asioi­den ylin oi­keus­as­te. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä sellaisista kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta. 

Ennakkopäätöksillä annetaan oikeusohjeita tulevien vastaavanlaisten oikeusriitojen varalle ja pyritään varmistamaan, että tuomioistuimet eri puolilla maata tulkitsevat lakia samalla tavalla. 

Hovioikeus (HO)

Hovioikeuksien ratkaisuja ratkaisulyhennelminä ja v. 2004 lähtien pitkinä ratkaisuteksteinä. 

Ho­vioi­keu­den pää­teh­tä­vä on toi­mia muu­tok­sen­ha­ku­tuo­miois­tui­me­na, eli kä­si­tel­lä tuo­mio­pii­riin­sä kuu­lu­vien kä­rä­jä­oi­keuk­sien rat­kai­suis­ta teh­dyt va­li­tuk­set ja kan­te­lut. Suu­rin osa ho­vioi­keuk­sien kä­sit­te­le­mis­tä asiois­ta on­kin va­li­tuk­sia kä­rä­jä­oi­keuk­sien rat­kai­suis­ta. 

Käräjäoikeus (KO)

Suo­mes­sa on yh­teen­sä 20 kä­rä­jä­oi­keut­ta. Kä­rä­jä­oi­keu­det kä­sit­te­le­vät ri­kos-, rii­ta- ja ha­ke­mus­asioi­ta. 

Asiat kä­si­tel­lään ja rat­kais­taan joko is­tun­nos­sa, jo­hon ju­tun os­a­puo­let kut­su­taan tai kir­jal­li­ses­sa me­net­te­lys­sä, jol­loin rat­kai­su teh­dään pel­käs­tään asia­kir­jo­jen pe­rus­teel­la.